Ecologische projecten

De laatste 25 jaar worden steeds vaker, waar mogelijk, natuurvriendelijke oevers aangelegd in plaats van een harde oeververdediging. Ook andere ecologische projecten zoals paddenpoelen en akkers vormen een steeds groter deel van de werkzaamheden.

Paddenpoel en Salamanderpoel

Aannemingsbedrijf Van Zuijlen B.V. is ook werkzaam op het gebied van paddenpoelen en salamanderpoelen. In de laatste 15 jaar hebben wij diverse van deze poelen in Midden Nederland aangelegd.

Bij de aanleg houden wij rekening met de leefomgeving van de toekomstige bewoners. Zo is het onder andere belangrijk dat bij graafwerkzaamheden de bodem niet wordt geroerd. Eén van de kenmerken van zo’n poel is dat deze aan de noordzijde een zeer flauw talud heeft.

Rondom de poel worden beschuttingsplaatsen gecreëerd voor de dieren door middel van half ingegraven boomstobben, gresbuizen en/of aansluitend een gras- of kruidenveld.

Na de aanleg moet de poel de tijd krijgen om zijn natuurlijke balans te vinden. Na het eerste jaar worden de eerste resultaten in en om de poel al goed zichtbaar. Een volwaardige padden- of salamanderpoel wordt pas na enkele jaren bereikt.

Naast het aanleggen van een paddenpoel of salamanderpoel kunnen wij voor u ook een aanlegplan inclusief onderhoudsplan en tekeningen verzorgen.

aanleg paddenpoel
aanleg paddenpoelen
nieuwe paddenpoel aanleggen
ecologische waterkant
bloeiende oever ecologisch
aanleg ecologische waterkant
ecologische bloeiende border

Natuurvriendelijke oevers en bloemrijke akkers

De laatste 25 jaar worden steeds vaker, waar mogelijk, natuurvriendelijke oevers aangelegd in plaats van een harde oeververdediging. Natuurvriendelijke oevers hebben een aantal voordelen. De belangrijkste reden om te kiezen voor deze oevers is dat ze een habitat vormen voor vele soorten planten en dieren.

Aannemingsbedrijf Van Zuijlen B.V. heeft door jarenlange ervaring de kennis in huis voor aanleg en onderhoud van natuurvriendelijke oevers. Het te bereiken resultaat is wel afhankelijk van de aanwezige ruimte bij aanleg. Bij oevers met een minimale ruimte van 3 meter breed met een flauw talud van 1:5 kunnen wij al natuurvriendelijke oevers creëren. Het beste resultaat wordt bereikt op oevers met een breedte van 5 tot 20 meter.

Om de natuurvriendelijke oever een goede start te geven na de grondwerkzaamheden plaatsen wij veelal Aqua-Flora matten (handelsmerk Nautilus eco-civiel b.v.) op de waterlijn. Deze matten worden met houten haringen vastgezet en met diverse plantensoortkeuzes geleverd.

Naast natuurvriendelijke oevers maken wij ook bloemrijke akkers. Vooraf wordt bepaald welke bloemrijkmengsel het meest geschikt is voor de aanwezige bodem zodat het mengsel zich kan ontwikkelen. Indien de bodem niet geschikt is voor een gewenst bloemrijkmengsel kunnen wij de bodem daar geschikt voor maken.

Ook het onderhouden van uw natuurvriendelijke oevers of bloemrijke akker kan Aannemingsbedrijf Van Zuijlen B.V. voor u verzorgen.

Vlechten van wilgentenen

Voor oevers met weinig ruimte, waarbij de natuurvriendelijke aanleg een voorwaarde is, zijn vlechtmatten van wilgentenen een goede oplossing. Het aanbrengen van wilgentenen werd 200 jaar geleden al toegepast in de waterbouw. De wilgentenen worden gevlochten tussen verticaal geplaatste palen en worden gekweekt in drassige gebieden, ook wel grienden genoemd.

Aannemingsbedrijf Van Zuijlen B.V. plaatst tegenwoordig nog steeds wilgenvlechtmatten volgens het oude, beproefde recept. Deze ambachtsvorm is zeer goed toe te passen in natuurgebieden en stadsparken. Deze manier van verwerken van natuurlijke materialen sluit ook aan op de instandhouding van ons natuurlijk erfgoed.

Mocht u meer informatie willen of wilt u weten wat Aannemingsbedrijf Van Zuijlen B.V. voor uw project kan betekenen, belt u dan gerust naar 030-6771557. Wij staan klaar om u te helpen.

“Ecologische oevers en akkers vormen een habitat voor planten en dieren”

groenkeur groenvoorziening iso 9001 sbb beeldmerk vca2